Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Frederik Boriau

VIP, VIP, HOERA! Feest in Parijs

Parijs wordt door veel Vlamingen aanzien als een ideale citytrip bestemming. Maar voor vele anderen betekent Parijs veel meer. Zo ook voor Frederik Boriau. Hij ontdekte Parijs door een stage als receptionist tijdens zijn opleiding tot vertaler. Eenmaal terug in België bleef de Franse hoofdstad door zijn hoofd dwalen. Hij besliste om terug te gaan en niet meer weer te keren.

Gezien zijn opleiding, vertaler-tolk Frans, Engels en Spaans, had Frederik eerst nog een vaag idee om naar Spanje te verhuizen. Door de economische crisis en een werkopportuniteit in Parijs is het uiteindelijk toch Frankrijk geworden. “Ik kreeg in Parijs telkens nieuwe mogelijkheden. Na een proefcontract van zes maanden bij Accor, een Franse hotelketen, rolde ik van de ene job in de andere. Trede per trede klom ik op de ladder. Ik ben gebleven. Bij Accor en in Parijs.” Van receptionist tot afdelingshoofd. Frederik doorliep de hele hotelsector. Hij geeft zich elke dag voor de volle honderd procent. En niet alleen in zijn professionele leven.

Helpende hand

Frederik is een bezige bij. Altijd weg. Altijd druk. Hij raakte doorheen de jaren steeds meer verweven in het Parijse verenigingsleven. In 2010 werd hij voorzitter van de vereniging Vlamingen in Parijs (VIP), die al sinds 1968 actief is. Een jaar later werd hij VIW-vertegenwoordiger in Île-de-France. Elke maand minstens één activiteit organiseren voor de Vlamingen is voor hem een must. Dat kan een klassieke avond in een café zijn, maar ook een museumbezoek of een Sinterklaasfeest. “Ik besteed veel tijd aan de organisatie van bijeenkomsten. Het doet me deugd om te zien dat er hechte vriendschappen ontspruiten uit onze clubactiviteiten. We werken hard aan onze naambekendheid en dat werpt meer en meer zijn vruchten af. Hoe meer activiteiten we organiseren, hoe meer nieuwe mensen we aantrekken. Omdat we veel verschillende activiteiten hebben, spreken we een breed spectrum van de Vlaamse gemeenschap in Parijs aan. De laatste jaren is het voor VIP wel een moeilijke strijd geweest om te blijven bestaan. Door de hogesnelheidstrein is België nooit ver weg. De Thalys is onze grootste concurrent.”

VIP is niet de enige vereniging waarmee Frederik zich bezighoudt. “Ik ben sinds mei 2016 vicevoorzitter van de zakenclub ‘Belgian Business Opportunities in Paris’, kortweg B-BOP. Dat zet in op de zakelijke contacten tussen Belgen en Fransen in Parijs. Mijn aanstelling was een fijne erkenning van mijn inzet. Niet veel later werd ik ook voorzitter van de ‘Unie van Belgische Verenigingen in Frankrijk’ (UABF). Ik ben de eerste Vlaming aan het hoofd van de organisatie sinds 1928. Opnieuw een hele eer. Het fascineert me dat in bepaalde streken van Frankrijk heel veel Vlamingen zijn, maar dat er in het Vlaams verenigingsleven niets beweegt. Dat wil ik verder onder de loep nemen.”

50 jaar VIP

Vlamingen in Parijs is een permanente Vlaamse wind die al sinds 1968 door de Parijse straten waait. Met hun team van vrijwilligers richten ze hun blik op de wereld rondom hen. “VIP gaat niet enkel om entertainment. Het is ook een goed georganiseerd netwerk. De gemeenschappelijke basis is de culturele achtergrond en wanneer het erop aankomt, helpen Vlamingen elkaar best graag een handje vooruit. 2018 is voor ons een speciaal jaar. Vlamingen in Parijs bestaat 50 jaar. Dat moet uiteraard gevierd worden. Er staat een diner op het programma en misschien zelfs een ‘foute party’. Het wordt alleszins een hele avond plezier. Bovendien is er dit jaar ook een WK voetbal. Daar zullen we ook veel aandacht aan besteden. Voetbal brengt mensen samen. Een goeie voetbalmatch met een frisse pint bij. Kan het Vlaamser? Als de Rode Duivels tegen Les Bleus spelen, zal ik toch voor België supporteren hoor!”
Meer informatie over VIP: http://www.vipinfo.be/