Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Canadese natuur

Verhuizen naar Canada: een getuigenis

Mireille was in verwachting van haar dochter Sandrine toen ze de beslissing nam: ze zou verhuizen naar Canada. Dat is intussen zo’n dertien jaar geleden. In die tijd ontdekte ze de ups en downs van een integratie in Quebec en de pracht van de Canadese natuur. 

“Wanneer je naar Canada emigreert, weet je dat er heel wat papierwerk aan te pas komt”, vertelt Mireille. “En ook de registratie vergt tijd.” Maar de echte struikelblok kwam er voor haar pas toen ze op zoek ging naar werk. “De ervaring die ik in Europa opdeed, telde plots niet mee. Ik startte in een vrijwilligersfunctie in afwachting van mijn werkvergunning en moest een cursus Frans volgen, ook al groeide ik tweetalig op.”

Arbeidsmarkt
Als je als expat uitgezonden wordt door je firma, dan heb je tenminste één zekerheid: je job. Maar dé vraag van de emigrant is en blijft: ‘zal ik met mijn diploma in Canada kunnen werken?’ Het antwoord is vaak niet simpel. “Met een economisch diploma kan je aan de slag”, weet Mireille “maar ben je bijvoorbeeld arts of ingenieur, dan kan de Orde het je weleens moeilijk maken.”

“Ik heb meerdere kennissen wiens diploma door de regering erkend is, maar door de desbetreffende Orde geweigerd wordt. Zelfs van iemand met twintig jaar ervaring als arts, kunnen ze eisen eerst een stage te doorlopen. Je neemt dus best voor je emigratie contact op met de Orde en bekijkt wat kan en wat niet.”

Een regio kiezen
Wie in Canada woont, kan zich maar beter aanpassen aan de maandenlange strenge winter. “Je leert je in lagen aan te kleden en voor meetings breng je elegante schoenen mee in een zakje. Terwijl je je jas uitdoet, verwissel je ook je schoeisel, dat is hier de standaard.”

Canada beslaat een onmetelijk oppervlak en verschillen tussen de regio’s zijn er wel degelijk. “De keuze voor Canada valt vaak door de prachtige natuur of een jobopportuniteit. In Montreal vind je de professoren aan de universiteit, Toronto trekt dan weer wereldwijd mensen uit de financiële sector aan. En wie in de oliesector werkt, zou in Alberta terecht kunnen komen.”

Netwerk in het buitenland
Als vertegenwoordiger van Vlamingen in de Wereld organiseert zij af en toe bijeenkomsten: een lunch voor de vrouwen, een barbecue met voetbal of een wandeling door de botanische tuin. Door de uitgestrektheid van het gebied vindt dit nu eens iets in Montreal, dan weer in Saguenay.

“Wanneer ik bezoek krijg uit het buitenland, dan hoor ik weleens wilde plannen om de ene dag naar Quebec en de andere dag naar de Niagarawatervallen te gaan. Dan adviseer ik even naar de schaal van hun kaart te kijken. Je rijdt immers minstens negen uur tussen beide punten”, waarschuwt Mireille.

Als VIW-vertegenwoordiger is Mireille het aanspreekpunt voor Vlamingen in Quebec. Ze deelt dan ook graag haar ervaring met leden van de stichting Vlamingen in de Wereld.