Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/3/b/4/daveydelaet.be/httpd.www/vendor/typo3/phar-stream-wrapper/src/PharStreamWrapper.php on line 479 Op 30 april vieren we Valborgsmässoafton in Zweden | Stichting Vlamingen in de Wereld Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Valborgsmässoafton

Op 30 april vieren we Valborgsmässoafton in Zweden

De afgelopen weken waren vrijwilligers in Zweden volop bezig met de voorbereiding voor 'Valborgsmässoafton' of Walpurgisnacht op 30 april. In Sågmyra zag ik onze buurman, Bengt, druk in de weer met het aanvoeren van brandhout. Toch nam hij even de tijd om mij en mijn hond, Vitalski, te begroeten en een kort praatje te maken. Zo zijn de Zweden nu eenmaal. 

Op de gebruikelijke open verzamelplaatsen in dorpen en steden wordt nu snoeihout aangevoerd en opgestapeld tot een enorme hoop. Morgen breekt dan de avond aan dat al dit hout, dat ons niet meer van dienst is, in de vlammen zal opgaan ter ere van 's winters laatste dag. Het winterhalfjaar laten we dan weer achter ons en we verwelkomen de zomer. Dit doen we terwijl we samen zingen. Een typisch lied, dat altijd van de partij is Längtan till landet. 

Hoe noordelijker je komt in Zweden, hoe meer het klimaat maar twee seizoenen kent, de winter en de zomer, die vaak heel abrupt in elkaar overgaan, dat heb ik heel mooi mogen ervaren, toen ik twee jaar geleden in Härnösand woonde, iets ten noorden van Sundsvall aan de Oostzee. De ene dag vroor het nog en liep je rond in je winterkleding en de volgende was het 20 graden Celsius en kon je je zomertenue bovenhalen! Een bijzondere ervaring.

Het was een fijne winter dit jaar met veel sneeuw en veel licht. Maar de winters zijn hier lang van november tot eind april, hierdoor ga je extra verlangen naar de zomer. Het jaargetijde waarin iedereen en alles weer tot leven komt en geniet van het buitenleven. Ook dat is typisch Zweeds, van juni tot half augustus speelt het leven zich buiten af. Bosuitstappen met familie en vrienden, barbecueën wanneer het maar kan, evenementen overal, genieten van het terras en de tuin. Zwemmen in de meren of baden in je badkuip in de tuin. Allemaal zaken waar vele Zweden nu halsreikend naar uitkijken en daarom vieren ze vol passie Valborgsmäsoafton. Je zou voor minder. En ik vier mee!

auteur: Petra Dumoulin