Overslaan en naar de inhoud gaan
x
midzomernacht

Het dolste feest in Zweden? Midzomeravond natuurlijk!

Midzomer is een van de belangrijkste feesten in Zweden.

Mijn Belgische familie, partner Anders en ik vierden midzomernacht op 19 juni in Leksand, een stad vlakbij Sågmyra, waar het tweede stilteverblijf van onze organisatie Whisperings zich bevindt. 

Het feest begon al 's middags. We waren uitgenodigd bij een 'speelman' thuis. Een speelman is een volksmuzikant, die meestal de viool hanteert. In de tuin zetten de kinderen de meiboom op, op de klanken van oude volksliedjes gespeeld door een groepje volksmuzikanten. Het was prachtig om zien hoe die kleine rakkers heel toegewijd de ceremonie tot een goed einde brachten. Fier dat ze waren toen de paal mooi recht op zijn plek stond. Wat ook schitterend is. Veel mensen liepen rond in oude klederdracht of met bloemenkransen op het hoofd.

Na dit mooi staaltje volksgebruik keerden we naar huis terug om er te genieten van een typisch Zweeds midzomermaal. Wat mag er zeker op zulk een dag op tafel niet ontbreken? Nieuwe aardappelen en vele soorten ingelegde haring. Ik kon het natuurlijk niet laten om aan dit feestmaal iets typisch Vlaams bij te voegen: de tomaatcrevette.

Tegen de avond trokken we naar de stad Leksand. Daar bevindt Zwedens grootste midzomerpaal. Hij is 24,5 meter lang. Meer dan 4000 mensen komen er tezamen om er de langste dag van het jaar te vieren. Eens de reusachtige paal recht staat, wordt erop oude volksliedjes omheen gedanst, terwijl iedereen zingt en lacht.

Vorig jaar keek ik voor het eerst met een brede glimlach op het gezicht naar honderden mensen, jond en oud, die allen samen rond dansten op o.a. 'Små grodorna'. Ditmaal was het de beurt aan mijn moeder, vader en broer om met open mond toe te kijken hoe het eraan toegaat. Wat een speelse vrolijkheid! Zweedse kinderen leren op school 'små grodorna' en vele andere kinderliedjes. Je zingt die melodietjes niet alleen, je beeldt het lied ook uit naar beste vermogen. Wil je zelf 'små grodorna' aan je repertoire toevoegen, dan kan je hier ten rade gaan. 

Oorspronkelijk was het een Frans marslied over uien uit de tijd van Napoleon, dat schertsend door de Engelsen omgevormd werd in een lied over kikkers, de Engelse scheldnaam voor Fransmannen. Zweden nam het lied over en het is sindsdien dé hit op midzomeravond. De vrij gereserveerde en rustige Zweden gaan op midzomeravond helemaal uit de bol. En wat denken jullie? Dansten wij mee rond de meipaal dit jaar? Ik niet. Maar Anders en mijn ma (77 jaar) wel. Schitterend!

Na al het dansen en zingen trokken we naar het stukje 'Bokrijk' in de stad en plaatsten ons daar, bij klaarlichte nacht, aan een bank om wat ze hier noemen te 'fika'. We dronken koffie en thee en aten koffiekoeken met kaneel en een soort van peperkoekenbrood met boter.

Even na middernacht reden we terug naar huis en vielen in een diepe slaap. 

Wat een dag!

auteur: Petra Dumoulin