Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Bart Ryckbosch

Gespot in Chicago: VIW-vertegenwoordiger Bart Ryckbosch

Bart Ryckbosch (55) is één van de tachtig vertegenwoordigers van Vlamingen in de Wereld wereldwijd. Bijna dertig jaar geleden nam hij loopbaanonderbreking om zijn vrouw naar Amerika te volgen. Sinds 1987 is Chicago zijn thuisstad. Hij werkt er in het Art Institute of Chicago

Waarom Chicago?

In 1986 trouwde ik met een Amerikaanse die in België basketbal speelde. Een jaar later vertrokken we samen naar Chicago, haar thuisstad, om het eens uit te proberen. Ik nam een jaar loopbaanonderbreking in België en keerde nooit meer terug, behalve voor vakantie en familiebezoekjes.

Waarom VIW-vertegenwoordiger?

Eind jaren ‘90 nam ik samen met enkele andere vrijwilligers het bestuur van de lokale Belgische Club van Chicago over. De functie van voorzitter was toen nog gekoppeld aan die van VIW-vertegenwoordiger. Nu hebben we die twee verantwoordelijkheden opgesplitst, en blijf ik met plezier de VIW vertegenwoordigen in Chicago en omgeving.

Heb je nood aan contact met Vlamingen?

Nood is een zwaar woord, maar het is wel tof nu en dan contact te hebben met andere Vlamingen in de streek hier. Voor een etentje, Belgisch biertje, barbecue, culturele activiteit enzovoort. 

Voel je jezelf nog Vlaming?

Ja, ik voel me heel zeker nog Vlaming, alleszins op cultureel vlak. Ik werk als historicus in een kunstmuseum (Art Institute of Chicago), en in de zalen van de Vlaamse Oude Meesters voel ik me erg ‘thuis’. Maar anderzijds voel ik me soms meer Amerikaan als ik in België op bezoek ben. Na een kleine dertig jaar neem je uiteraard veel gewoonten over.

Hoe bevalt het leven in Chicago je?

Het bevalt me heel erg. Het is een grootstad maar met weinig pretentie, erg vriendelijk en kleinschalig, met een enorm cultureel aanbod. Bezoek Chicago, je zal er geen spijt van hebben. Maar doe het best in de lente of de herfst, want de winters zijn hier bijtend koud, tot -40°C, en de zomer verzengend heet met een hoge vochtigheidsgraad.

Wat is je mooiste moment in Chicago?

Het mooiste, historische moment dat ik ooit meemaakte, was het overwinningsfeest van president Obama na zijn eerste verkiezing als president. Een onvergelijkbaar enthousiasme en positieve sfeer was voelbaar in de najaarslucht.

Favoriet museum?

Het Art Institute uiteraard, waar ik nu al meer dan twintig jaar werk en benoemd werd voor het leven in 2007. Maar er is nog een heel ruim aanbod daarbuiten: het Museum of Science and Industry bijvoorbeeld of het Field Museum of Natural History, waar ik eind de jaren ‘80 werkte, zijn ook pareltjes! Of eerder parels, want je kan ik elk van die musea dagenlang rondwandelen.

Favoriet restaurant?

Er zijn er hier duizenden, spek voor elke bek! Mijn voorkeur gaat weliswaar naar Hopleaf, waar je lekkere mosselen met frietjes kan krijgen, en doorspoelen met een Belgisch biertje. Het was een klein bruin kroegje twintig jaar geleden en nu een reuzenzaak met 90 personeelsleden. De Belgische keuken is ‘in’ de laatste tijd.