Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Manta Rhei

Duiken in Indonesië

Gespot in Indonesië: Benny, Rina en hun kinderen Jules, Michelle en Clémence. Uitbaters van het duikcentrum Manta Rhei.

Waarom Indonesië?
Toen we enkele jaren geleden het eiland Flores en het Komodo Nationaal Park bezochten, groeide  het idee om hier een duikcentrum te starten. We onderzochten verschillende  factoren die onze beslissing konden beïnvloeden, zoals het groeipotentieel van zo’n onderneming op deze locatie. Dat zat volgens ons wel goed. Flores is een bijzonder mooie bestemming. Je kan een indrukwekkende tocht maken van west naar oost langsheen prachtige natuur, watervallen, warmwaterbronnen en de bekende vulkaan ‘Kelimutu’.

Hoe bevalt het jullie?
Het leven valt hier best mee. De plaatselijke bevolking is heel vriendelijk en behulpzaam. Ook al hebben we voorlopig nog geen sterk contact met hen. We zijn de taal nog niet volledig machtig en we hebben het uiteraard druk met ons duikcentrum, waar we dagtrips en cursussen organiseren.

Wat vinden jullie kinderen ervan?
Voor hen, en ook voor ons, is naar Indonesië komen een samensmelting van vakantie en familiereünie. Jules is het hier al langer gewoon dan de andere familieleden. Hij vertoefde voor de opstart van het duikcentrum al in Azië. Michelle verbleef hier enkele maanden om mee te helpen en werd zopas gediplomeerd duikinstructeur. Clemence studeerde dit jaar af en komt in september op vakantie. 

Zouden jullie ooit terugkeren naar België?
De ambities van de verschillende familieleden liggen wat verschillend. Voorlopig keren Jules en Benny nog niet terug naar België, tenzij op ‘vakantie’ terwijl Rina, Michelle en Clemence voor kortere tijd in Indonesië verblijven.

Wat biedt de Indonesische onderwaterwereld?
Het Komodo Nationaal Park heeft heel veel te bieden. Het is indrukwekkend hoeveel verschillende soorten vissen je hier kan zien. Soms kom je op een duik ogen tekort om alles te spotten. Dagelijks kunnen we manta’s, haaien, schildpadden zien samen met heel veel andere vissen. Het macroleven, waar onderwater fotografen dol op zijn, is hier ook talrijk aanwezig zoals zeenaaktslakken, zeepaardjes en buisbekken. Het koraalrif van Komodo wordt door de talrijke kleine eilanden die het park omsluiten beschermd tegen tsunamis en is daardoor nog in uitstekende conditie.

Komen er ook veel Vlamingen op bezoek?
We hebben zeker Vlaamse klanten. Iemand die onze duikshop voorbij komt zal onmiddellijk zien dat wij “Belgian Waffles” serveren op de boot en dat lokt uiteraard de Vlaming.

Een echte aanrader dus?
Zeker voor de natuurliefhebber, de actieve reiziger en zelfs voor de toerist die het rustig aan wil doen is er veel te beleven.