Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Karel janssen en Yan

Dan trouwen we toch gewoon!

In een relatie wil je vooral veel en dicht bij elkaar zijn. Maar wat als je partner een niet-Europeaan is en maar beperkt bij jou kan zijn? Karel Janssen (27) ontmoette zijn Hong Kongse Yan (32) in het backpackershostel waar ze beiden werken. Hij woont al anderhalf jaar in Zweden en werkt er vast, zij kwam op een working holiday visum voor kost en inwoon werken. Haar visum loopt af in april, hij vroeg haar in januari ten huwelijk. “Het is sneller dan verwacht, maar het maakt de dingen wel een stuk eenvoudiger”.

Liefde voor Scandinavië

Karel is al heel zijn leven avontuurlijk aangelegd. Na zijn Erasmus in Finland was zijn fascinatie voor Scandinavië en de “Nordic way of living” gewekt. Hij vertrok zonder vaste plannen naar Zweden en belandde na vier verschillende vrijwilligersjobs in Stockholm. Het klikte zo goed met zijn collega’s in het hostel dat hij er ondertussen vast is aangenomen. “Dat hostel is voor mij de grootste drijfveer om hier te blijven. Mijn collega’s zijn vrienden geworden en ik krijg dagelijks dankzij de vele internationale backpackers de wereld over de vloer. Ik zie dit niet als een eindlocatie in mijn leven, maar ik ben nog lang niet van plan om hier te vertrekken. Ik probeer me hier zo goed mogelijk te integreren, ben Zweedse les aan het volgen en wil echt van binnenuit begrijpen hoe de samenleving werkt.”

Yan kwam op dezelfde manier als Karel terecht in het hostel; ze wandelde gewoon de lobby binnen en kwam vragen of ze er als vrijwilliger aan de slag kon. “Ik was meteen geïnteresseerd in haar, ze was zo vriendelijk. We werkten enkele weken zij aan zij en toen pas durfde ik haar vragen om iets te gaan drinken na het werk. Op die eerste avond voelde alles al heel vertrouwd aan, we hebben zo lang gebabbeld, onze verhalen gedeeld, het was gewoon juist.”.

Hong Kong

In het begin van hun relatie was er een taalbarrière (Engels is voor geen van beiden een moedertaal) en ook de cultuurverschillen blijven tot op de dag van vandaag een interessant onderwerp. Yan komt letterlijk van de andere kant van de wereld en heeft vaak een andere kijk op het leven dan Karel. “We hebben een ander perspectief. In Hong Kong wonen mensen met de hele familie in een piepklein appartement; ze begrijpt niet waar de Belgische baksteen in de maag vandaan komt.” Maar er zijn natuurlijk ook universele thema’s, zo maakt iedereen verlies mee. “Yan was sociaal werkster en bemande onder andere de Zelfmoordlijn. Ze is een vriendin verloren aan zelfmoord en dat heeft haar aan het denken gezet. Omdat de materie zo’n grote invloed had op haar leven, heeft ze beslist om even pauze te nemen en naar Europa te komen.”.

Karel is nog nooit in Hong Kong geweest en wil er dit jaar in mei voor zijn verjaardag heen. “Yan heeft al een hele lijst gemaakt van alles wat ze me wil laten zien en proeven. Het zal ook goed zijn om haar moeder in levende lijve te ontmoeten want tot nu toe verliep onze communicatie via Skype. Maar zoals bleek, kan je tegenwoordig ook via het computerscherm de hand van een dochter vragen.”

Een verrassend aanzoek

“Ik zie Yan heel graag en voel een enorm warme verbinding; het visum dat bijna verloopt is gewoon een aanleiding die mijn huwelijksaanzoek wat versneld heeft. Ik zocht een duurzame oplossing om onze relatie aan te houden. We trouwen dan wel in Zweden, maar wanneer ze mijn vrouw is kunnen we ons eender waar in Europa vestigen.” Voor vrienden en familie kwam het aanzoek als een verrassing; ze was dan wel al twee keer meegekomen naar België, toch viel iedereen compleet uit de lucht. “Ik had de ring al enkele maanden gekocht, maar had ergens nog een soort bevestiging nodig. 

Op Kerstavond liet mijn familie merken dat ze Yan een hele fijne vriendin vonden en vertelden ze me dat ik haar zeker niet mocht laten gaan. Toen we na Nieuwjaar terug in Zweden waren, heb ik haar meegenomen op een wandeltocht in de Zweedse natuur en haar in de perfecte setting op het juiste moment gevraagd. Ze zei meteen ja.”

De toekomst

Het trouwen zelf houdt administratief gezien weinig in, het moeilijkste is een plaatsje vastkrijgen in het stadhuis van Stockholm dat zeer populair is onder trouwlustigen. Een huwelijksaanvraag kan in Zweden digitaal worden aangevraagd en het feest geven ze in het backpackershostel waar hun verhaal startte. Na de ceremonie kan het tot twee jaar duren vooraleer de aanvraag tot gezinshereniging goedgekeurd wordt, een periode waarin Yan niet kan werken en enkel als toerist op bezoek kan komen. “Het is nochtans zo essentieel om bij elkaar te zijn als je een relatie hebt. Een langeafstandsrelatie is een uitdaging, maar het is ook maar zo moeilijk als je het zelf maakt. Het gevoel zit goed, de rest volgt wel.”.

 

Op 30 maart 2019 gaven Karel en Yan elkaar het jawoord. 

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.