Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/3/b/4/daveydelaet.be/httpd.www/vendor/typo3/phar-stream-wrapper/src/PharStreamWrapper.php on line 479 Buitenlandse tradities tijdens nieuwjaar | Stichting Vlamingen in de Wereld Overslaan en naar de inhoud gaan
x
NieuwjaarDuitsland

Buitenlandse tradities tijdens nieuwjaar

Nu we 2018 definitief achter ons kunnen laten en eigenlijk al met beide voeten in het nieuwe jaar staan. Blikken wij even terug op enkele, soms bizare, tradities die gehouden worden in sommige landen tijdens de jaarwisseling.

 

 

 

 

Spanje

Een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.

De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen om middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt.

Ecuador

De belangrijkste gewoonte in Ecuador is het verbranden van poppen. Deze poppen worden verbrand om de kwade energie van het oude jaar te verdrijven.

Denemarken

Als teken van vriendschap bewaren mensen hun oude of ongebruikte borden om ze op elkaars deuren te breken. Bewoners laten de scherven liggen om te laten wie de meeste vrienden heeft. :)

Japan

In Japan is er een boeddhistisch ritueel dat om middernacht op oudejaarsavond plaatsvindt. Alle klokken luiden 108 keer. De boeddhisten geloven dat dit zuiverheid brengt. Als je in Japan nieuwjaar viert, zet dan ook zeker je grootste glimlach op wanneer je aftelt naar het nieuwe jaar, want dat zou geluk brengen.

Chili

In de provincie Talca verzamelen families op het kerkhof om het nieuwe jaar in te zetten met hun overleden geliefden. Ze brengen eten en drank mee en maken het samen gezellig rond het graf van de overledenen.

Duitsland

In Duitsland geloven ze dat een marsepeinen varkentje de geluksbrenger is. Je vindt deze varkentjes in alle winkels, warenhuizen en in de etalages van de bakker. Het zou je veel geluk geven in het nieuwe jaar.

Brazilië

Met z’n duizenden zijn ze, de mensen die zich verzamelen aan het bekende Copacabana-strand om het vuurwerk te bewonderen. De Brazilianen gaan dan ook vaak wit gekleed, om “onvriendelijke geesten” af te weren. Velen gooien ook witte bloemen of andere offers in de zee voor Iemanjá, de godin van de zee.