Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Viavia

Around the world langs de ViaVia Reiscafés

In 2018 staat Chili in de top 10 van te bezoeken landen. Met zijn bergen van de Andes, de droge Atacama woestijn en het ongerepte Patagonia is het een land van uitersten. Het heeft een prachtige natuur die niemand ongeroerd laat. Op een dik uur rijden vanuit de trendy hoofdstad Santiago vinden we het magische havenstadje Valparaíso. Hier werd in 2010 een ViaVia geopend.

Over de weg tot in Valparaíso

Ewoud: “De vorige eigenaars van de ViaVia woonden reeds in Chili toen ze dit pand te koop zagen staan. Het ligt in een toeristische buurt waardoor het meteen ook veel potentieel bood. Na een rondreis door Zuid-Amerika namen wij de ViaVia in 2013 over. Voor ons was dit project een opportuniteit. We houden van het menselijke karakter van de ViaVia en zijn omgang met duurzaamheid. De ViaVia is met zijn 5 kamers kleinschalig, maar bevindt zich in een historische buurt die volop groeit. Wij bieden een betaalbare optie voor Chileense en buitenlandse toeristen die comfort aan betaalbare prijzen willen.”

Over de moeilijkere momenten

Ewoud: “Vooral de eerste twee jaar was het moeilijk om ons aan te passen aan de plaatselijke mentaliteit en werkethiek. We zijn geen van beiden zelf kok. Iemand goed vinden in de keuken was daardoor niet gemakkelijk. Gelukkig hebben we ondertussen een goed team en weten we sneller wanneer we moeten ingrijpen.”

Over het mooie van de ViaVia

Ewoud: “De mooiste momenten zijn deze wanneer het restaurant volloopt en je ziet dat de mensen ook echt met elkaar beginnen te praten, Chilenen en buitenlanders. Op zo’n moment zijn we blij dat de dynamiek er is om een goede zaak te hebben waar iedereen zich kan thuisvoelen.”

Over eco-toerisme

Ewoud: “We vinden duurzaamheid heel belangrijk. Wat begon met zonnepanelen gaat nu verder met meer controle en verminderen van het gebruik van water en elektriciteit. We proberen zo min mogelijk afval te maken en werken met een composthoop. Ook zorgen we voor eerlijke lonen, goede werkcondities en een sfeer die zorgt dat we een kleine familie zijn waar het goed is om te werken. Samen met de Universiteit van Valparaíso werken we aan een project rond schone productie waarbij we aan een 20 doelstellingen willen voldoen. Hierin zit o.a. het overschakelen naar LED-verlichting, ons publiek informeren over sekstoerisme, opleidingen voor het personeel en recyclage.

 

Op zoek

ViaVia Valparaíso zoekt een nieuw duo om de fakkel over te nemen. Wie zoekt er warmere oorden op in deze prachtige zaak? Wie wilt er verder streven om van de ViaVia Valparaiso een duurzaam verhaal te blijven maken? Wilson en Ewoud verhuizen naar Spanje. Daarom zoeken ze nu nieuwe uitbaters. Voor meer info, of om je kandidaat te stellen, mail je naar info@viavia.world.

 

Ecotoerisme in Joker-stijl

De ViaVia’s zijn niet alleen een ontmoetingsplek voor reizigers, in het buitenland fungeren ze ook als bar, restaurant, hotel en lokale touroperator. Tegelijkertijd geven de ViaVia Joker Reiscafés hun omgeving een extra zetje, bijvoorbeeld door duurzame werkgelegenheid te creëren, de band tussen reizigers en locals te versterken of sociale projecten te ondersteunen. Dat ze daarbovenop ook hotspots voor ecotoerisme zijn, bewijst deze kaart. Als we alle groene acties moesten beschrijven hadden we een boek nodig, daarom lichten we één item per ViaVia uit.

https://viavia.world/nl/home

 

(klik op afbeelding om volledig formaat te bekijken)