Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Al Wynant

In Amerika met een missie: organiseren kan je leren

Werner ‘Al’ Wynant (50) toonde als kind reeds aan te bezitten over een groot organisatietalent. Dat hij dit jaren later, in de digital age, zou omzetten in de ontwikkeling van software voor eventplanning- en management binnen zijn eigen bedrijf, Eventinterface, lijkt na het horen van zijn verhaal een logische, maar ontegensprekelijk indrukwekkende, volgende stap. Werner, in Amerika bekend onder zijn tweede naam Al, woont en werkt sinds 1996 in de VS. Vanuit uitvalsbasissen in Arizona en Colorado deelt hij zijn emigratie-ervaringen sinds 2001 als VIW-vertegenwoordiger met landgenoten die de oversteek willen wagen, net zoals hij dat 21 jaar geleden deed.

Werners eerste kennismaking met de VS kwam er toen hij in 1989 een jaar lang als student meereisde met de internationale educatieve organisatie Up With People (UWP). De studenten logeren bij gastfamilies en met de internationale taal van de muziek trachten ze, aan de hand van een muzikaal spektakel, het publiek rondom hen samen te brengen. Op die manier wordt de studiereis in Amerika en Europa een heuse  tournee.

Het hoofdkwartier van de organisatie zetelde toen in Tucson, Arizona, waar Werner na zijn reis aan de slag ging als vertegenwoordiger binnen de Public Relations-tak van het bedrijf en de wereld rondtrok om steden en gastfamilies te screenen voor de Up With People-tour. Hij was verantwoordelijk voor de logistiek, de goede verstandhouding tussen de organisatie en de gastfamilies en voor de marketing. “UWP brengt jongeren tussen 18 en 27 jaar oud vanuit de hele wereld samen om rond te reizen, andere culturen te ontdekken en te leren samenleven met andersgezinden. Dat vind ik een geweldig initiatief. Het was een schitterende ervaring die mijn leven heeft veranderd en mij op pad zette naar waar ik nu sta.” Hij werkte voor UWP in België, Zwitserland, Engeland en de VS.

Her-huizen

“Ik werkte drie jaar bij UWP en in die tijd verhuisde het hoofdkantoor van Tucson naar Denver, Colorado. Na een jaar werken in Denver keerde ik terug naar België waar ik bij de Senaat aan de slag ging en waar ik daarvoor ook bij het Internationaal Filmfestival van Gent werkte. Maar ik miste mijn nieuwe ‘thuis’ in de VS al snel en verhuisde in 1996 opnieuw – en nu voorgoed – naar Tucson, Arizona en in 2010 naar Phoenix, Arizona. Geheel toevallig verplaatste de hoofdzetel van mijn bedrijf Eventinterface, en ik in haar zog, onlangs van Arizona naar Denver, Colorado. Zo komt alles full-circle, bedenk ik me dan.”

De VS ligt zijn ondernemerszin beter dan België, waar de regulaties en mentaliteit eerder beperkend werken. “In de VS is de wereld echt je oester wanneer het op investeringsmogelijkheden aankomt. Je kan er met relatief weinig middelen in relatief grote vrijheid een bedrijf opstarten. Dat was binnen het strikte, Belgische keurslijf onmogelijk”, getuigt de ondernemer.

Het oog op de toekomst

A6Na zijn periode bij UWP en de twee tussenperioden in België, begon Werner aan een nieuw hoofdstuk. Hij stampte in 2000 als medeoprichter van A6 een bedrijf uit de grond waar hij zijn jarenlange ervaring binnen congres- en eventplanning omzette in een bloeiende business die beurzen, congressen en andere evenementen plande in Arizona, New York, North Carolina en Georgia. “Bij A6 gingen we op zoek naar software die we konden inzetten om het plannen eenvoudiger, praktischer en specifieker te maken. Dat vonden we niet, waardoor we beslisten om zelf software te ontwerpen die we binnen ons bedrijf zouden kunnen gebruiken.” Hun onderneming ging niet onopgemerkt voorbij en al snel kregen ze de vraag van Sony PlayStation of ze hun software mochten gebruiken voor de planning van een beurs in Los Angeles.

Nadat het potentieel van de software duidelijk werd, sloten Werner en zijn partner Roderick Bridges in 2010 de deuren van hun eventbureau om zich volledig op deze nieuwe richting te storten. Eventinterface, cloud-based software die meeting- en eventplanners gebruiken om evenementen te organiseren, werd geboren en verscheen in 2013 op de markt. “Deze week lanceerden we Eventinterface 3.0, die ontworpen is als handige tool voor planners zodat ze eenvoudiger en gestructureerd registraties kunnen beheren, informatie kunnen samenvoegen, inhoud kunnen verdelen en aanwezigen, van deelnemers tot sponsors, kunnen engageren. Ook gezichtsherkenning voor veiligheidsregelingen bij check-in kunnen we met de 3.0-versie uitvoeren. De software beheert alle logistieke elementen van de eventplanning en trekt klanten als bedrijven, ngo’s, universiteiten tot de overheid”, verklaart Werner.

Oorsprong

Werners voorliefde voor organiseren zit hem in het bloed. “Tijdens mijn middelbare schooljaren engageerde ik me al voor de organisatie van diverse fondsenwervingsevenementen. Samen met enkele klasgenoten zetten we bijvoorbeeld een grote playback show op om geld in te zamelen voor een goed doel. Op familiefeesten werkten mijn broers en ik ook geregeld aan muzikale optredens voor ooms en tantes. Er viel altijd wel iets te organiseren”, lacht hij.

Het is het leren van elkaar, het samenbrengen van mensen rond een gezamenlijk doel en het uiteindelijke bereiken van dat doel dat Werner zo boeit. Verder kijkt hij gefascineerd naar hoe anders zakendoen verloopt in de VS en Europa. Maar ook binnen Europa zijn de verschillen opmerkelijk. “Om internationaal te ondernemen moet je niet alleen rekening houden met de landstaal maar ook met de cultuur, de gebruiken en de mentaliteitsverschillen. In België gaat alles bijvoorbeeld veel trager dan in de VS en kijkt men eerder negatief naar de zaken, is men direct en kritisch. Toen ik voor het eerst aan de slag ging in de VS moest ik mijn gedrag aanpassen. In België was hiërarchie ook sterk aanwezig, daar waar men in de VS zelden of nooit aansprekingen gebruikt, maar rechtstreeks de voornaam hanteert, of je nu de baas of een werknemer bent. Als CEO ben ik hier gewoon ‘Al’, niet Mr. Wynant. De omhelzingen als begroeting in een zakelijk kader vind ik wel nog steeds vreemd”, getuigt Werner, ‘Al’ voor de Amerikanen.

Ook ondernemen kan je leren

Ook de zin voor ondernemen loopt door zijn aders, met een vader en twee broers die als zelfstandigen werken in België. Daarom lijkt Werner perfect geplaatst om enkele woorden van advies te delen met mensen die zelf in het buitenland willen ondernemen.

“Mijn belangrijkste tip is: doe het niet alleen. Bouw een netwerk op van plaatselijke adviseurs, die je kunnen helpen bij het begrijpen van de lokale cultuur en regulaties, en die je kunnen introduceren bij mogelijke partners of klanten. Verder is het aangeraden de plek waar je een zaak wil opstarten eerst grondig te bezoeken en te onderzoeken, zodat je er zo veel mogelijk over te weten komt voordat je er onderneemt.”

Toekomstvisie

Werner slaat met Eventinterface 3.0 een nieuwe, zakelijke weg in, die leidde tot een partnerschap met Singapore en in de nabije toekomst hopelijk ook kan uitlopen op een partnerschap met België, om zo verder de Europese markt aan te boren.

Op persoonlijk vlak gaat het hem eveneens voor de wind: hij stapte recent, na al 18 mooie jaren samen, in het huwelijksbootje met zijn partner en hoopt binnenkort een kindje te mogen verwelkomen. “Verder blijf ik ook met plezier VIW-vertegenwoordiger voor mijn regio. Het is altijd een beetje thuiskomen wanneer ik via VIW Vlamingen en Belgen kan ontmoeten in de VS.”

 

Infohttps://www.eventinterface.com/